Waarom mkb-bedrijven juist nu moeten investeren in technologie

Blog 4 post 1 2024

Technologie is essentieel voor mkb-bedrijven om concurrerend te blijven en efficiënter te werken in een snel digitaliserende wereld. Ontdek de voordelen, kosten en relevante oplossingen voor jouw bedrijf in ons nieuwste blog!

Technologie is niet meer weg te denken in onze wereld. Of je nu in de zorg, bouw of het onderwijs zit, op kantoor werkt, of in de buitenlucht, de digitale transformatie gaat razendsnel in ieder vakgebied. In deze blog leg ik je uit waarom jij met je mkb-bedrijf juist nu moet investeren in technologische oplossingen. Je leest over de voordelen, de kosten en opbrengsten, en hoe je de juiste technologiepartner kiest.

Waarom je juist nu moet investeren in technologie
Het antwoord is simpel: de wereld digitaliseert in hoog tempo. Technologie ontwikkelingen gaan snel en bedrijven die niet meegaan, raken achterop. Door te investeren in technologie en digitalisering blijf je als mkb’er concurrerend, kun je efficiënter werken en beter inspelen op de behoeften van jouw klanten.

Welke voordelen bieden technologische oplossingen?
Technologie biedt veel voordelen.

  • Denk aan automatisering van repeterende taken, waardoor je personeel tijd krijgt voor andere zaken.
  • Digitalisering zorgt voor betere data-analyse, wat leidt tot inzichtelijke beslissingen.
  • En wat dacht je van het inzetten van technologie, waardoor er geen menselijk handelen meer te pas komt aan gevaarlijke taken.

Welke technologische oplossingen zijn het meest relevant voor mkb-bedrijven?
Er zijn ontzettend veel technologische oplossingen te bedenken vandaag de dag. Laat ik je er een aantal schetsen die jouw mkb-bedrijf verder kunnen helpen:

Kunstmatige intelligentie (AI) kan je helpen voorspellende analyses uit te voeren en klanten beter te bedienen.
Praktijkvoorbeeld: een klein marketingbedrijf dat AI inzet om klantgedrag te analyseren en gepersonaliseerde campagnes te creëren.

Internet of Things (IoT) verbindt apparaten en systemen, waardoor ze data kunnen verzenden en ontvangen.
Praktijkvoorbeeld: een transportbedrijf kan bijvoorbeeld IoT-sensoren gebruiken om de locatie en staat van hun vracht in real-time te monitoren.

Cloud computing biedt flexibele opslag en rekenkracht, waardoor bedrijven overal en altijd toegang hebben tot hun gegevens en gemakkelijk kunnen samenwerken.
Praktijkvoorbeeld: medewerkers van een consultancybedrijf kunnen tegelijkertijd werken aan eenzelfde adviesrapport, zonder steeds nieuwe versies van het document te creëren en zonder op elkaar te hoeven wachten.

Cybersecurity oplossingen zorgen dat je bedrijfsgegevens, maar ook de gegevens van je klanten die jij hebt opgeslagen, veilig zijn.
Praktijkvoorbeeld: Een museum met een online-ticketsysteem gebruikt versleutelingstechnologieën om persoonlijke gegevens van bezoekers te beschermen tegen cyberaanvallen.

Een ERP-systeem helpt je verschillende zakelijke processen te automatiseren en stroomlijnen; zoals financiën, voorraadbeheer, human resources en productieplanning.
Praktijkvoorbeeld: een fresiakweker zorgt dat de werkplanning gestroomlijnd is met klantbestellingen van over de hele wereld.

Low-code en No-code platformen komen er ook steeds meer. Het stelt jou als eindgebruiker in staat om laagdrempelig apps te maken zonder echt te hoeven programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld redelijk makkelijk een app maken waarmee je voor de mensen in de buitendienst bijvoorbeeld werkbonnen en urenregistratie kunt digitaliseren.

Kosten en opbrengsten van technologisch oplossingen
Waarschijnlijk denk je nu: ‘Hartstikke mooi al die technologische oplossingen, maar wat kost het? Voor niets gaat de zon op. En investeren in technologische oplossingen kost nu eenmaal geld, maar de opbrengsten zijn vaak groter.

Je investering kan variëren, afhankelijk van de oplossing die je kiest. Denk aan softwarelicenties, hardware-upgrades en training voor medewerkers. Maar de opbrengsten? Die zijn enorm: hogere efficiëntie, lagere operationele kosten, betere klanttevredenheid en meer omzet. Veel technologie is schaalbaar, wat betekent dat je kunt beginnen met een basisoplossing en je deze kunt uitbreiden naarmate je bedrijf groeit.

Wat als ik niet investeer in technologie?
Tja, het is een eigen keuze natuurlijk. Maar niet investeren in technologie betekent stilstand. En stilstand is achteruitgang. Bedrijven die de digitalisering trend negeren, lopen het risico minder efficiënt te werken, klanten te verliezen en uiteindelijk marktaandeel te verliezen. De concurrentie zit namelijk niet stil. Ook loop je het risico op verouderde systemen die kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Hoe kies je de juiste technologiepartner voor je mkb-bedrijf?
Nieuwe technologie implementeren klinkt misschien ingewikkeld. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Kies een technologiepartner die jou hiermee kan helpen. Je kiest het juiste bedrijf door te kijken naar referenties, maar ook te kijken of een bedrijf bijvoorbeeld ervaring heeft in jouw sector.

Check vooral ook of jouw partner niet alleen de technologie levert, maar je ook helpt bij de implementatie en training van je medewerkers. Een goede technologiepartner denkt met je mee en helpt je bedrijf groeien.

Investeer!
Investeren in technologie is geen luxe meer, het is een noodzaak. Door nu te investeren in technologische oplossingen, zorg je ervoor dat je bedrijf klaar is voor de toekomst. Zo blijf je concurrerend, efficiënt en relevant in een snel digitaliserende wereld.

Benieuwd welke technologische toepassingen jouw bedrijf vooruit kunnen helpen?
Bel gerust eens voor een vrijblijvende kennismaking. Marcel komt dan bij je langs om mee te denken over de oplossingen.

Lees ook

Heb je van die klussen die je eigenlijk veel te veel tijd kosten? Of klussen waar je beslissingen maakt op intuïtie? Door digitalisering kan je vaak veel efficiënter werken. Lees hoe je in 7 stappen

Automatiseren binnen je bedrijf kan je een hoop tijd en geld schelen. Van het automatiseren van je administratie tot het automatiseren van je voorraadbeheer. Soms zijn er van die automatiseringstools waarvan ik denk: die zou