Wat is de betekenis van Business Intelligence? Wat zijn de voordelen van de analyse van big data voor jouw bedrijf? En welke stappen moet je nemen om het te implementeren? In dit blog vertel ik je meer over de Business Intelligence betekenis en hoe het jou kan helpen om slimmere beslissingen te nemen, efficiëntie te verhogen en je concurrenten een stap voor te kunnen zijn.
Business Intelligence betekenis
Wat is Business Intelligence precies? Business Intelligence wordt ook wel BI genoemd. Het verwijst naar technologieën en strategieën om grote hoeveelheden data uit je bedrijf handig in te zetten. Het heeft als doel om betere inzichten te krijgen, zodat je gedegen beslissingen kan nemen en bedrijfsprocessen kan verbeteren, aan de hand van (big) data.
Zo kun je Business Intelligence tools inzetten, om bijvoorbeeld:
- Kosten te besparen;
- Je strategische planning logischer in elkaar te zetten;
- Productieprocessen te stroomlijnen;
- Klanttevredenheid te verhogen;
- Sneller te kunnen reageren op marktveranderingen.
Business Intelligence tools verzamelen en verwerken grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens uit verschillende bronnen, zoals financiële gegevens, klantinteracties en markttrends. Daardoor kunnen de tools patronen en trends naar voren brengen die anders verborgen zouden blijven voor je.
4 voorbeelden van succesvolle inzet van Business Intelligence tools
Veel bedrijven, van retail tot productie, hebben BI gebruikt om hun klantenservice te verbeteren en marktaandeel te vergroten. Als voorbeeld kun je denken aan:
- Een hotel dat BI gebruikt om klantgegevens en boekingspatronen te analyseren, zodat ze seizoensgebonden trends kan omzetten naar passende aanbiedingen.
- Of een koffiezaak die verkoopgegevens analyseert om voorraadbeheer te verbeteren.
- Een productiefabriek dat haar productieprocessen monitort en kosten analyseert, om downtime te minimaliseren.
- Een fitnessstudio die lidmaatschapsgegevens analyseert, om klantgedrag te kunnen begrijpen en daarmee haar aanbod aan lessen verbetert, waardoor verkoop stijgt.
Welke Business Intelligence tools zijn er?
Er zijn vele Business Intelligence tools beschikbaar. Welke tool er het beste bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van welke data er in jouw bedrijf beschikbaar is en wat je wilt bereiken met het verzamelen van de data.
Zelf zet ik vaak Microsoft Power BI in, net als Qlik View en Qlik Sense. Maar ook bijvoorbeeld Tableau, Oracle Analytics Cloud en Domo zijn veel ingezette tools. Al deze tools bieden je krachtige data-analyse en visualisatiecapaciteiten om je te helpen inzicht te krijgen uit complexe data.
Hoe helpt Business Intelligence je om betere beslissingen te nemen?
Een Business Intelligence developer stelt de tools voor je in en zorgt dat jij in dashboards gemakkelijk de data kan uitlezen. Soms ontwerpt hij of zij een aangepast dashboard, zodat je er precies uithaalt wat je nodig hebt. Deze gegevens uit de tools stellen je in staat om beslissingen te nemen gebaseerd op actuele gegevens. Hierdoor verkleint de kans op menselijke fouten en kun je sneller beslissingen nemen.
Hoe werkt Business Intelligence?
Een van de krachtigste elementen van Business Intelligence is dat je van alles kunt meten binnen je bedrijf. Loopt iets juist goed of niet? Misschien bekijk je dat nu nog vanuit je gevoel, of analyseer je zelf gegevens. Maar door BI in te zetten, laat je de techniek voor je analyseren. Je werkt met een dashboard, waarin je instelt wat je wilt meten. Je voortgang wordt weergegeven met een soort stoplicht of meter.
Deze meters geven je direct inzicht in hoe je presteert ten opzichte van jouw normen of doelstellingen. Ze geven je concrete handvatten om waarden te beïnvloeden en verbeteringen door te voeren, zonder dat je overal achteraan loopt. Zo kun je gericht aan de slag om je organisatie elke dag een stapje beter te maken.
Welke data worden gebruikt in Business Intelligence?
De vraag welke data gebruikt worden in Business Intelligence tools is niet heel gemakkelijk te beantwoorden. Het ligt eraan waarvoor jij de tools inzet en wat je eruit wilt halen. In het algemeen kijken BI-tools naar data uit salesgegevens, klantfeedback, operationele data en externe marktgegevens. De kunst is om deze uiteenlopende data te analyseren en integreren in dashboards, bijvoorbeeld als meter, zodat jij gemakkelijk beslissingen kunt maken.
Privacy en veiligheid van gegevens
Ga je BI-tools implementeren, dan is het cruciaal om naar de privacy en veiligheid van je data te kijken. Als bedrijf moet je zorgen voor strikte toegangscontroles, data-encryptie en regelmatige beveiligingsaudits om te waarborgen dat gegevens veilig zijn en voldoen aan regelgeving zoals de AVG. Zo moet je bijvoorbeeld ook nagaan of je alle data mag vastleggen die je verzamelt en hoe lang je data bewaart.
Welke stappen moet je nemen om te beginnen met Business Intelligence?
Wil je beginnen met het inzetten van Business Intelligence tools? Stel dan eerst heldere doelen: wat wil je eruit halen? Wil je dashboards, stuurinformatie of aan de slag met kengetallen en slimme meters?
Bekijk vervolgens welke data er al beschikbaar zijn binnen je bedrijf en welke Business Intelligence tool er past bij het analyseren van die data om tot de juiste inzichten te komen. Ga je beginnen met de implementatie van de tool, denk dan ook na wie er met de geanalyseerde data moeten werken, wie er data moeten invoeren en zorg dat je medewerkers daar klaar voor zijn, door een goede implementatietraining bijvoorbeeld. En vergeet dus ook die privacywetgeving niet.
De voordelen en nadelen van Business Intelligence voor bedrijven
Zoals ik al zei, kan Business Intelligence je een hoop opleveren: van verbeterde operationele efficiëntie tot verhoogde winstgevendheid en betere klantinzichten. Maar het is belangrijk dat je goed kijkt wat jouw organisatie nodig heeft, wat de kosten zijn van systemen en hoe je medewerkers omgaan met de implementatie van nieuwe processen in je organisatie. Doe je dat niet, dan kan de implementatie van BI-tools erg kostbaar zijn.
Ben je benieuwd waar de kansen van Business Intelligence liggen voor jouw bedrijf? Nodig mij vrijblijvend uit om bij je langs te komen. Dan kijk ik graag met je mee naar de mogelijkheden om jouw bedrijf efficiënter te laten werken met Business Intelligence.